SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Egészséges nassolnivalók

Kandikó Éva [cikkei] - 2010-05-17
Anya, úúúgy ennék valamit! Ha te sem most hallod először ezt a mondatot, akkor ez a cikk neked szól. Azt bátran leszögezhetjük, hogy nassolni jó. Az azonban egyáltalán nem mindegy, hogy a nassolással mennyi üres kalóriát viszünk be gyermekünk szervezetébe, milyen ártalmas adalékanyagokkal terheljük meg azt.
Egészséges nassolnivalók

Talán furcsán hangzik, de a nassolás nem feltétlenül jelenti egyben azt is, hogy amit megeszünk ilyenkor, az egészségtelen is. Ha okosan választjuk ki az alapanyagokat, a ropogtatni való akár egészségünket is szolgálhatja!

Répa ropi
Hozzávalók: 2-3 vaskosabb répa, 1 kiskanál szárított kakukkfű, olíva olaj, só
A répákat hámozás után vágjuk karcsú hasábokra. Ha van olyan késünk vagy szeletelőnk, mellyel hullámos szeleteket tudunk vágni, még dekoratív is lesz a répa. Locsoljuk meg annyi olajjal, ami vékonyan mindenhol bevonja a hasábokat, morzsoljuk rá a kakukkfüvet, szórjuk meg sóval, és egy sütőpapírral bélelt sütőlapon 180 fokon süssük addig, amíg szép színt nem kap, és meg nem puhul. Önmagában is, de sűrű tejfölbe mártogatva is nagyon finom.

Házi jégkrém
Ez csak egy variáció a számtalan közül, de friss vagy fagyasztott gyümölcsből és natúr joghurtból bármilyen házi jégkrémet el lehet készíteni. Nemcsak finom, de az ára is barátságos a boltihoz képest.
Két darab érett, édes körtét, két marék fagyasztott málnát, áfonyát vagy epret tegyünk turmixgépbe, öntsünk hozzá két pohár zsírszegény natúr joghurtot, adjunk hozzá egy kevés mézet, és mixeljük simára őket. Öntsük műanyag jégkrém készítőbe, és az előírás szerint fagyasszuk ki a mélyhűtőben.

Aszalt szilvás zabpehely keksz
Hozzávalók:
10 dkg mazsola
20 dkg kimagozott aszalt szilva
25 dkg margarin
10 dkg nádcukor
3 tojás
30 dkg zabpehely
1 csapott kávéskanál sütőpor
1/2 kávéskanál őrölt fahéj
10 dkg hámozott, vagdalt mandula

Elkészítés:
A mazsolát leforrázzuk, pár perc múlva leszűrjük, lecsepegtetjük.
Az aszalt szilvát apróra vagdossuk.
A margarint habosra keverjük a cukorral és a tojásokkal.
Elkeverjük a zabpelyhet a sütőporral, a fahéjjal, mandulával, mazsolával, az aszalt szilvával, a masszához adjuk, és jól eldolgozzuk.
Sütőpapírral bélelt tepsire kis halmokat rakosgatunk kávéskanállal, és előmelegített sütőben, 180 °C - on kb. 15 perc alatt kisütjük őket.

Sós rúd
Hozzávalók:
40 dkg teljes őrlésű búza liszt
30 dkg zabpehely
5 evőkanál napraforgó-, szezám,- tök-, és lenmag vegyesen
25 dkg olaj
víz
2 kávéskanál só

Elkészítés:
Az alapanyagokat annyi vízzel gyúrjuk össze, hogy keményebb állagú tésztát kapjunk, majd lisztezett felületen ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk.  1,5 cm széles, és kb. 8 cm hosszúságú csíkokra vágjuk.
Sütőpapírra sorakoztatjuk a darabokat, és előmelegített, kb. 200 °C-os forró sütőben kisütjük, míg szép barnára pirul a teteje.

Műzliszelet
Hozzávalók:
10 dkg méz
18 dkg vaj
15 dkg barna cukor
1-2 evőkanál sötét muscovado cukor (különleges ízt ad a műzlinek, ha lehetőségünk van, ne hagyjuk ki)
30 dkg zabpehely
10 dkg durvára vagdalt dió
8 dkg aszalt szilva  
5 dkg szezámmag
8 dkg tökmag
5 dkg darált mandula
1,5 teáskanál fahéj
10 dkg mazsola
 
A mézet és a vajat összemelegítjük, hozzáadjuk a cukro(ka)t, felforraljuk, főzzük 4-5 percig, míg karamellszósz nem lesz belőle.  Egy tálban összekeverjük a többi hozzávalót, majd beleöntjük őket a vajas-mézes szószba, alaposan összeforgatjuk, hogy mindenhol nedves legyen. Egy hosszúkás püspökkenyér formát kibélelünk sütőpapírral, a masszát beleöntjük, és meleg, nedves kanállal elegyengetjük a formában. 180 fokos sütőben kb. 10 percig sütjük, majd kiborítjuk a formából, lehúzzuk róla a sütőpapírt és hűlni hagyjuk. Szeletekre vágva celofánba csavarva tároljuk.

Túrókrém
25 dkg zsírszegény túrót összekeverünk 50 ml tejjel, 20 dkg fagyasztott, felengedett gyümölccsel, mézzel, és simára keverjük. Használjunk mixert, akkor kellemesen levegős állagot érünk el. Tetejére szórhatunk még gyümölcsöt, kókuszreszeléket.
 

Forrás: fakanal.freeblog.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Kisebb fájdalom, gyorsabb felépülés - Ilyen az egynapos sebészet

Kisebb fájdalom, gyorsabb felépülés - Ilyen az egynapos sebészet

Napjainkban számos sebészeti beavatkozás egynapos sebészeti ellátás keretén belül is elvégezhető. Ehhez hozzájárult a technikai fejlődés, a minimal invazív technika térhódítása. A korszerű eljárás számos előnnyel bír a nyitott műtéttípushoz képest.
A cukorbetegség egyik gyakori szövődménye, amiről csak kevesen tudnak - A diabétesz és a húgyúti fertőzések összefüggései

A cukorbetegség egyik gyakori szövődménye, amiről csak kevesen tudnak - A diabétesz és a húgyúti fertőzések összefüggései

- A húgyúti fertőzés a leggyakoribb bakteriális fertőzések közé tartozik, amely évente 150 millió embert érint világszerte.1 - A nők 50-60 százaléka élete során legalább egyszer találkozik a betegséggel.2 - A húgyúti fertőzés egyben a cukorbetegség egyik leggyakoribb hosszú távú szövődménye, amely súlyosabb lefolyású és rosszabb kimenetelű a 2-es típusú diabéteszben szenvedő betegek esetében.3 - A 2-es típusú cukorbetegséggel diagnosztizált emberek 9,4 százalékának volt már húgyúti fertőzése, míg a cukorbetegségben nem szenvedők esetében az előfordulási arány csak 5,7 százalék.4
Új típusú dohány- és nikotintartalmú termékek: kevésbé káros alternatíva?

Új típusú dohány- és nikotintartalmú termékek: kevésbé káros alternatíva?

Miközben az utóbbi körülbelül két évtizedben világszerte érzékelhető volt a cigarettázás visszaszorulása (2007-ben 23% volt a dohányzók aránya, míg 2021-re 17%-ra csökkent), az új típusú, füstmentesként aposztrofált hevített dohánytermékek és elektronikus cigaretták forgalma növekszik. Az elmúlt években sok dohányos szokott át ezekre a termékekre és egyre nagyobb számban az addig nem dohányzó fiatalok is beleesnek általuk a nikotinfüggőség csapdájába. Hogyan működnek ezek az új termékek, és mit tudunk jelenleg az egészségügyi hatásaikról? Tekinthetők-e kevésbé káros alternatívának, illetve a leszokás eszközének? Dr. Cselkó Zsuzsát, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet Országos Dohányzás Leszokást Támogató Módszertani Központjának vezetőjét kérdeztük minderről.
Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

A férfi munka után fáradt, hagyni kell őt enni és pihenni. Akkoriban mindenki így tartotta. Ami pedig a házaséletünket illeti: akkoriban senki sem beszélt arról, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket. Igazából én úgy voltam vele, hogy amikor a férjem kívánta, akkor hagytam magam.
A szerkesztő ajánlja